MATERIAAL: OSB - Proper
18076
post-template-default,single,single-post,postid-18076,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

MATERIAAL: OSB

MATERIAAL: OSB

Wat is het?

OSB, ook wel chipbord of constructieplaat genoemd, is een plaatmateriaal dat bestaat uit een aantal lagen houtsnippers. De snippers liggen per laag kruislings op de vorige laag, waardoor de plaat zijn sterkte krijgt. Onder een pers wordt de houtsnippers verlijmd. OSB wordt gemaakt van resthout uit de houtindustrie en van dunningshout uit Europa.

Gebruik

OSB wordt veel in de bouwsector gebruikt, voor zowel constructieve doeleinden als voor de afwerking van wanden, vloeren en dakelementen. OSB is ook ontdekt door ontwerpers en architecten en wordt al jaren toegepast in de meubel- & interieurbouw.

Kwaliteit

OSB wordt niet voor niets in de bouw gebruikt. Door de kruislingse verlijming van de houtsnippers is de plaat sterk en kan prima gebruikt worden in een dragende constructie. Het materiaal is niet hard of krasvast. Bij interieurtoepassingen, bijvoorbeeld een vloer, is het verstandig het materiaal nog af te werken met een goede lak.

Duurzaamheid

Omdat OSB uit houtsnippers bestaat, komt er bij de productie vrijwel geen afval vrij. OSB wordt geleverd met het FSC- en het PEFC- certificaat, wat betekent dat het voldoet aan de normen voor duurzaam bosbeheer.

Prijs

OSB is relatief goedkoop.